מהם חיידקי הליגיונלה ואיך אפשר להימנע מהם?

ליגיונלה | ביולב

הליגיונלה היא מחלה הנגרמת על ידי החיידק Legionella pneumophila. חיידק זה מזוהה כיום עם שתי מחלות שונות: קדחת הפונטיאק ומחלת הלגיונרים. קדחת הפונטיאק הנה מחלה דמוית שפעת, המתבטאת בתסמינים כגון חום, כאבי ראש ו\או כאבי שרירים. קדחת הפונטיאק נחשבת לקלה באופן יחסי וחולפת על פי רוב ללא טיפול בתוך 2 עד 5 ימים וללא התפתחות של דלקת ריאות. 

מנתונים של המרכז לבקרת מחלות שבאטלנטה ארה"ב עולה כי 95% - 90% מהאנשים הנחשפים לחיידק הליגיונלה לוקים בקדחת הפונטיאק ורק 10% - 5% מאלו שנחשפו אל החיידק לוקים במחלת הלגיונרים. ואולם, להבדיל מקדחת הפונטיאק, מחלת הלגיונרים מאופיינת בדלקת ריאות חריפה ומלווה בחום גבוה, צמרמורות ושיעול, ולעתים אף כאבי ראש, כאבי שרירים, שלשולים ובלבול, כאשר 15% מהמקרים מסתיימים במוות.
 

חיידקים מסוג ליגיונלה, העלולים להימצא באופן טבעי במקורות מים עיליים, כגון נחלים, אגמים ונהרות, מגיעים אל מי השתייה הביתיים. אף שחיידקים מסוג זה חודרים למערכת אספקת המים בריכוזים נמוכים, בהינתן תנאים מתאימים הם מתרבים עד כדי הגעתם לריכוז העלול לסכן בני אדם ולגרום להם לחלות במחלת הלגיונרים. איש מאתנו לא יכול להקל ראש בעמידה בלתי מתפשרת בתקני האיכות והבטיחות של מקורות המזון והמים שלנו. 


מחלה זו עלולה להיגרם הן באמצעות נשימת חלקיקים מטיפות מים השאובים ממקור המזוהם בחיידקים אלה והן משאיפת מי השתייה אל מערכת הנשימה. מבין 48 זנים מוכרים של חיידקי ליגיונלה, כמחציתם, בקירוב, עלולים לגרום לאחת משתי מחלות: קדחת הפונטיאק, שהיא הסוג היותר קל, ומחלת הלגיונרים, אשר במקרים קיצוניים עלולה לגרום, חלילה, למוות. מכאן נובע ההכרח לבדוק את מקורות המים בקפידה ובאופן מקצועי במעבדה של חברת ביולב המתמחה בבדיקות מעבדתיות של מזון ומים.

 

 

ליגיונלה - החובה לנקוט אמצעי זהירות קפדניים

 

מקומות רבים עלולים להוות כר דגירה וריבוי של החיידקים מסוג זה ובהם: מכלי מים קרים, מים חמים בטמפרטורות שנעות בין 25 ל- 45 מעלות צלזיוס, מסננים, גומיות, דיסקיות וסיבי איטום בצנרת, אוגרי מים חמים, לכלוך במכלי מים וזרימה אטית בצנרת, בריכת שחיה, בתי מרחץ ומקומות שבהם יש מים עומדים.


במעבדותיה של חברת ביולב, חברה מקצועית, המוכרת ומוסמכת על ידי משרד הבריאות, נערכות בדיקות למוסדות ולגופים הגדולים במשק, הצורכים בקביעות מזון למטבחים מוסדיים גדולים. המעבדה מבצעת בדיקות מיקרוביולוגיות בכפוף לתקנים המחייבים והמחמירים של משרד הבריאות ודרישותיו החד משמעיות. מי מכם שאחראים להזנתם של אנשים באופן קבוע חייבים להעמיד את המזון המסופק בבדיקת טיב ואיכות קפדנית, קל וחומר אם אתם אחראים על מקורות מים שאנשים צורכים או באים עמם במגע.


שרותיה המקצועיים של חברת ביולב לבטיחות מזון ומעבדות כוללים: בדיקות מיקרוביאליות במזון ובמים על פי התקנים ועל פי דרישות משרד הבריאות. על מנת להסיר כל ספק או חשד להיתכנות קיומם של חיידקי ליגיונלה יש לבצע בדיקות תקופתיות על ידי דוגמים מוסמכים מטעם החברה ומטעם משרד הבריאות לבדיקות מאגרים ומקורות של מי שתייה, מי בריכות שחייה, ג'קוזי, מקוואות וכל מקור מים שאנשים באים עמו במגע.

 

 

קבוצת הסיכון לפיתוח מחלת הלגיונרים

 
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מציינים שחיידקים מסוג ליגיונלה נמצאים אופן טבעי אך בריכוזים נמוכים במקורות מים עיליים, כדוגמת אגמים, נהרות נחלים. עם זאת, חיידקים מסוג זה עשויים לעתים לחדור למערכת אספקת המים ואף למי השתייה הביתיים, ובמידה ומתקיימים התנאים המתאימים, הם עלולים להתרבות עד לריכוזים המסכנים חיי אדם. 

בקבוצת הסיכון לפיתוח מחלת הלגיונרים נמנים אנשים מעשנים, מבוגרים בגילאי 65 ומעלה, אנשים הלוקים במחלות לב וריאות כרוניות ו\או בעלי מערכת חיסון ירודה, בהם חולי סוכרת, חולי איידס, חולי סרטן, מטופלים בדיאליזה וחולים המקבלים טיפול מדכא חסינות.

 


מוקדי סיכון פוטנציאליים


מוקדי סיכון פוטנציאליים העלולים להוות קרקע פורייה לדגירה להתרבות חיידקי הליגיונלה כוללים, בין היתר, מוסדות/עסקי אירוח ולינה כדוגמת בתי מלון ובתי הארחה, מוסדות רפואה, לרבות בתי אבות, בתי מרחץ וסאונה, בריכות זרמים (ג'קוזי וספא), בריכות שחיה, בריכות נוי ומזרקות, כמו גם מגדלי קירור, מערכות מיזוג אוויר, מערכות השקיה, מערכות כיבוי אש ועוד. 

חברת ביולב הנה מעבדה ותיקה, מוסמכת ומוכרת הן מטעם הרשות הלאומית להסמכת מעבדות והן מטעם משרד הבריאות. בשנים האחרונות הרחיבה המעבדה את תחומי פעילותה ועוסקת בבדיקות מיקרוביולוגיות של מים ובדיקות היתכנות של חיידקי הליגיונלה במגוון מקורות מים שונים, בהם מי שתייה (כגון ראשי מקלחות, ברזים, דוודים ומכלים), מי נופש ומערכות קירור.