תחלואה ממזון בעקבות בטיחות מזון לקויה

בטיחות מזון | ביולבהמרכז למדע לתועלת הציבור (CSPI) שבארה"ב פרסם בשנת 2009 מסמך מפתיע ומטלטל שסוקר את כל מקרי תחלואה הנוגעים לתחום של בטיחות מזון בארה"ב בטווח השנים 2006- 1990. מחברת ביולב מציינים מדובר במחקר שכלל את התפרצויות המחלות שנגרמו ממזונות שבפיקוח ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) בלבד ושדווחו למרכז הממשלתי לבקרת מחלות.

 

המחקר חלש על כל סוגי המזון המיוצר בארה"ב, למעט מוצרי העוף הבשר שנמצאים תחת פיקוח מטעם משרד החקלאות האמריקני, וכיסה מעל ל- 1,500 מקרי התפרצויות בהם חלו יותר מ- 50,000 בני אדם. מחברת ביולב מדגישים שמאז שנת 2006 ועד היום התרחשו מקרים רבים נוספים של התפרצויות שבמידה והיו נכללים, הם היו עשויים לשנות את תוצאות המחקר, כמו למשל מוצרי בוטנים המכילים סלמונלה.

 

המזונות המדורגים בראש רשימת מקרי התחלואה

המחקר העלה שמבחינת התחלואה שמקורה בבטיחות מזון לקויה, מדורגים הירקות העליים (תרד, חסה וכדומה) במקום הראשון, עם למעלה מ- 13,500 מקרי תחלואה ב- 363 התפרצויות. המחקר הראה

ש- 64% מהמקרים נבעו מנורו-וירוסים שמקורם בתברואה לקויה במהלך הקטיף, 10% מסלמונלה

ו- 10%מחיידקי קולי. שיעורי ההתפרצויות הגבוהים ביותר שמהם נפגעו סועדים רבים נרשמו במסעדות ומוסדות חינוך ממשלתיים, החל מגני ילדים ועד למכללות ואוניברסיטאות.

 

מקום השני מדורגות הביצים עם קרוב ל- 11,200 מקרי תחלואה 352 התפרצויות שונות, רובן ככולן מסלמונלה. מחצית מההתפרצויות אירעו במסעדות שבהן מגישים תבשילי ביצים שאינם מבושלים, כגון ביצים רכות, ביצי עין וקינוחים. במקום השלישי מדורגים דג הטונה ומוצריו השונים, כשמחצית מההתפרצויות נגרמו מהרעלה סקרומבואידית והיתר על רקע זיהום מפתוגנים כמו סלמונלה ונורו-וירוסים.

 

בטיחות מזון: רשימת המזונות המועדים לפורענויות

מחברת ביולב, העוסקים בין היתר גם בתכנון מטבחים, מסבירים שהרעלה סקרומבואידית היא הרעלה הנגרמת מאכילת דגים ממשפחת דגי הטונה שאוחסנו בתנאי טמפרטורה לקויים, מה שגורם להיווצרותו של היסטמין שמוביל לתופעות חריפות דמויות אלרגיה. ברשימת המזונות המועדים לפורענויות בעקבות בטיחות מזון לקויה נמנים גם פירות הים, תפוחי האדמה, הגלידות והגבינות שיוצרו ללא פיקוח ומחלב שלא פוסטר.

 

מהמחקר עולה שבמרבית ממקרי ההתפרצויות מעורבים בתי אוכל, חברות קייטרינג, מסעדות וחברות יצרניות גדולות. חברת ביולב מפעילה חטיבת HACCP הנחשבת למובילה בישראל בתחום בטיחות המזון. החטיבה נמצאת בפריסה ארצית ומעניקה את שירותיה למסעדות, חברות קייטרינג, מפעלי מזון, בתי קפה, כמו גם לבתי מלון, מוסדות וארגונים המספקים שירותי הסעדה, ירידי מזון, פסטיבלים וכן הלאה.