החוק בישראל מחייב את כל העסקים בעלי הזיקה אל תחום המזון לעמוד בדרישות, חקיקות ותקנות רבות, שמטרתן להתמקד בהפחתה ומניעה של סיכונים בריאותיים, ולהגדיר בתעשיית המזון תהליכי ייצור בטוחים לשימוש. אבטחת איכות מזון ובטיחותו הינו תחום המתעדכן מעת לעת, והוא נועד להטמיע ולשפר בהתמדה את איכות המוצרים ותהליכי הייצור בתעשיית במזון. יישום החקיקה הנוגעת לתחום אבטחת איכותו של המזון מתבצעת הלכה למעשה ללא כל תלות בגודלם של הארגונים העוסקים בענף המזון, והיא פונה הן אל קונצרנים גדולים, יבואנים ויצואנים והן אל יצרנים וספקים זעירים באותה המידה. תקנות הבריאות וצווי הפיקוח הינם היקפיים וקובעים את דרכים לניהול האיכות של מוצרי המזון החל מהטיפול בחומרי הגלם, דרך תהליך הייצור והאחסון וכלה בשלבי האספקה אל לקוח הקצה.
בשנים האחרונות חלה מגמה של עלייה מדאיגה בשיעור מקרי הרעלות המזון בכל רחבי העולם, כשהמגמה הובילה להשמדת מזון, תביעות משפטיות, תשלומי פיצויים ואף לפגיעות בריאותיות בלתי הפיכות ולמוות. רשויות הבריאות וחברות המזון המובילות ברחבי העולם הבינו שיש לאתר דרכים לצמצום התופעה והוציאו תקנים הנוגעים לכלל הארגונים והאיגודים המעורבים ב"שרשרת המזון", כשהתקנים הללו חלים על כל השלבים בתהליך הייצור ועיבוד המזון החל מהחקלאים ועד לגופי הייצור, השיווק וההסעדה. תחום אבטחת איכות ובטיחות המזון כולל בניית מערך היקפי לשליטה, בקרה ומעקב מתקדמים, על מנת להבטיח שהמזון עומד בדרישות הבטיחות המקובלות ואינו מהווה סכנה לבריאות הציבור.
על מנת לוודא כי אבטחת איכות המזון נעשית בכפוף לתנאים המחייבים והתקנים המחמירים ביותר יש להסתייע בשירותיה של חברה מקצועית בעלת מוניטין, ידע, ניסיון וציוד טכנולוגי מתקדם וחדשני. חברת ביולב הינה החברה המובילה בתחום בטיחות המזון, ומספקת מכלול שירותים רחב למסעדות, חברות קייטרינג, בתי קפה, ירידי מזון, מזנונים וכדומה, וכן לספקי שירותי הסעדה למוסדות חינוך, מפעלים ואירועים. החברה מעניקה מכלול פתרונות החל מהשלבים ההתחלתיים של הקמת בית העסק ועד לבקרת האיכות במעבדות. נושא אבטחת איכות של המזון מהווה מרכיב בלתי נפרד מליבת העסק, ואין כל מקום להנחות או לפשרות. אבטחת איכות רשלנית ולקויה מטילה את מלוא האחריות על בעל העסק. על כן מומלץ להשקיע את המשאבים הנדרשים באנשי מקצוע מומחים בתחומם, ולהבטיח כי המזון בטוח ונקי מסיכונים.
בעשורים האחרונים אנו עדים למהפכה של ממש שמתחוללת לנגד עינינו בתחום הנוגע לאבטחת איכות בתעשיית המזון. השינויהתפיסתי שמתייחס לאיכות המזון המשווק לצרכנים החל את דרכו בשנות ה- 60 של המאה ה-20, כשמעבדות צבא ארה"ב שיתפו פעולה עם NASA במטרה לפתח גישה שיטתית לבקרת איכות המזון המסופק לאסטרונאוטים במהלך שהותם בחלל, זאת כדי לוודא שמזונם אכן בטוח ב-100% בהיבט הבריאותי.
כך פותחה גישת ה- HACCP שנשענת על 7 עקרונות לבקרת בטיחותו של המזון בכל שלבי תהליך הייצור, החל משלב הגידול החקלאי ועד להפיכתו למוצר מוגמר. עד אז, מקובל היה לבחון מוצרים סופיים ובאופן מדגמי בלבד, בעוד שכיום נוהגים לבחון ולנתח את כל גורמי הסיכון האפשריים בתהליך הייצור, על מנת להבטיח שכל התנאים הנחוצים לתוצר סופי בטוח אכן מתקיימים.
אנשי הצוות המקצועי של חברת ביולב בע"מ, המתמחה בתחום אבטחת איכות ובטיחותו של המזון, מסבירים שגישת ה- HACCP מורכבת מכמה עקרונות מנחים שזכו בתוך פרק זמן קצר להסכמה בינלאומית, והפכו להיות לאחד מהתקנים המובילים בעולם בכל הקשור למזון בטוח. על פי העקרונות הללו, יש לערוך סקר סיכונים שיטתי ומקצועי לצורך איתור סיכונים אפשריים שעשויים להתרחש בכל אחד משלבי תהליך הייצור, זאת במטרה להציב בהם נקודות בקרה.
בנקודות הבקרה הללו, נדרשת הגדרה עבור הגבול הקריטי ואמצעים לניטור, כאשר כל חריגה בממצאים אל מעבר לגבול שהוגדר הופך את המזון לבלתי בטוח למאכל. מחברת ביולב מציינים שבמידה ומתגלה סטייה או חריגה מהגבול הקריטי שנקבע, נדרשת פעילות מתקנת בהתאם לתוצאות הניטור ולנהלים שנקבעו.
מחברת ביולב מוסיפים שארגון התקינה הבינלאומי (ISO) פרסם בשנים האחרונות סדרה של תקני איכות בינלאומיים (0ISO 900), שכוללים בתוכם, בין היתר, הן את דרישות גישת ה- HACCP והן סדרה של דרישות חדשות, זאת במטרה לשפר ולייעל את תחום בטיחות המזון ואבטחת איכותו בכל שלבי הטיפול בו, תוך כדי הקניית קווים מנחים ועקרונות לשיפור מערכת ניהול האיכות.
יתרונה של המערכת נעוץ בכך שלא זו בלבד שניתן באמצעותה לזהות סיכונים בגישה התהליכית, אלא שהיא מאפשרת מעבר לתהליכי עבודה שהנם יעילים יותר, מה שמוביל להפחתה משמעותית בהוצאות הנגרמות מאיבוד חומר גלם, אי התאמות והחזרים. ראוי לציין שהחקיקה בתחום בטיחות המזון בישראל מחייבת את כלל הגופים והארגונים העוסקים בתעשיית המזון או משיקים אליו.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |