התהליך הבירוקרטי להנפקת רישיון להפעלת בית העסק הינו ארוך ומורכב, וכרוך במספר רב של שלבים שראשיתו בפנייה אל האגף לרישוי עסקים ברשות המקומית הרלוונטית לצורך קבלת מידע מקדים הנוגע לדרישות הספציפיות של הרשויות השונות עבור העסק המבוקש.
השלב הבא דורש הכנת תכנית לעסק הנשענת על חוק התכנון והבנייה, הוראות כלליות ותקנות רישוי עסקים, והגשת הבקשה לקבלת רישיון יחד עם התכנית העסקית חתומה ומאושרת על ידי מהנדס בניין ומגוון מסמכים מצורפים כגון חוזה שכירות או רכישה, אישור רשם החברות, שובר תשלום אגרת בקשה ומסמכים נוספים הנדרשים בהתאם לסוג העסק.
עם זאת, רישיון עסק למסעדה, מזנון או כל בית אוכל מסוג כלשהו מותנה במגוון רחב של הנחיות ותקנות נוספות, ומומלץ להסתייע בחברה המתמחה במתן שירותי ייעוץ וליווי לענף המזון כבר בשלבי התכנון המוקדמים.
התהליך להנפקת רישיון עסק למסעדה או כל בית אוכל אחר מותנה, כאמור, במגוון דרישות, שמטרתן להבטיח את שלומו, בריאותו ובטיחותו של הציבור. התקנות הכלליות לבתי אוכל מתייחסות לתנאי תברואה וסידורים נאותים למניעת מטרדי רעש וריחות, חדרי השירות (לרבות המטבח, המחסנים וחדרי השירותים), ונוגעות ספציפית אל סוג בית האוכל וגודלו.
הדרישות מטעם משרד הבריאות עבור רישיון עסק למסעדה כוללות מספר התניות כגון שטח המטבח שאינו פחות מ- 12 מ"ר, אולם האורחים בגודל מינימאלי של 35 מ"ר ומחסן ששטחו 8 מ"ר או יותר. הנחיות נוספות בתחום מתייחסות אל גובהם המינימאלי של המטבח, חדר האוכל וחדרי השירות, מערכת מיזוג האוויר, תעלת הניקוז וחומרי הגלם המשמשים לבניית בית האוכל.
ההוראות והתקנות נוגעות עד לפרטים הקטנים ביותר כגון עוצמת התאורה, מספר הכיורים והברזים שיותקנו במטבח, סוג החומר המשמש לציפוי הדלתות ומיקומן וכיוצא בזה, כאשר כל פרט פעוט ככל שיהיה, אשר עומד בסתירה לתקנות וההנחיות, עלול לעצור את ההליך לקבלת רישיון עסק למסעדה ולהוביל אף לנזקים כלכליים כבדים.
על כן, מומלץ, כאמור, להסתייע באנשי מקצוע בתחום כבר בשלבים ההתחלתיים של חיפוש אחר נכס פוטנציאלי עבור הקמת המסעדה. אחת מהחברות המובילות בתחום רישוי עסקים היא חברת ביולב בע"מ אשר פועלת בענף שנים רבות, ומספקת מעטפת רחבה של שירותים הכוללים את כל האספקטים הנוגעים החל מהשלב התכנוני ועד לקבלת רישיון למסעדה. הייעוץ והליווי כולל הכנת תכניות אדריכליות והתנהלות מול משרד הבריאות והרשויות המקומיות.
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מסבירים שחשוב לפנות אל האגף לרישוי עסקים שברשות המקומית עוד בטרם רכישתו, השכרתו ואו שיפוצו של הנכס שבו מתוכננת לפעול המסעדה, זאת לצורך קבלת מידע מוקדם על תהליך הרישוי, אופן הגשת תכנית העסק, כמו גם מידע על המגבלות, ההיתרים המיוחדים והדרישות מצד גורמי רישוי שונים. מוטב להסתייע בחברה המתמחה בתחום כבר בשלב הזה, על מנת למנוע טעות יזמית ידועה של רכישת נכס וגילוי לאחר מכן שלא ניתן לנהל בו את העסק בשל אי התאמתו מבחינת מקומו לתב"ע, מבחינת השטח הנדרש ואו התשתיות הקיימות.
מבית חברת ביולב מציינים שטעות יזמית תרחיש שכיחה אחרת היא רכישת בית אוכל קיים מבלי לברר קודם לכן אם יש לו היסטוריה של עבירות בנייה, בעיות רישוי קודמות, צווי סגירה שיפוטיים וכן הלאה. מיותר לציין שבנסיבות הללו תידחה בקשתו של היזם לקבלת רישיון עסק למסעדה או כל בית אוכל אחר.
בדיקה נוספת שיש לעשות באגף לרישוי עסקים העירוני נוגעת לסטטוס של "שימוש חורג", כמו לדוגמה הקמת מסעדה באזור תעשייה, מאחר והמבנה שבו אמורה המסעדה לפעול נבנה על פי רוב לצורכי תעשייה בלבד, כשבמקרה מסוג זה ניתן, אמנם, לעתים לקבל היתר לשימוש חורג, אך הדבר כרוך בהליך בירוקרטי מורכב למדי ובעלויות גבוהות שספק אם הן אכן כדאיות ליזם.
באופן כללי, ההליך לקבלת רישיון עסק למסעדה כרוך בהגשת בקשה לרישיון באגף לרישוי עסקים, הכנת תכניות בידי אנשי מקצוע מורשים ומילוי אחר כל דרישות גורמי הרישוי למיניהם בהם משרד הבריאות, כיבוי אש, משטרה ואיכות הסביבה.
מבית חברת ביולב מדגישים שהתקנות לרישוי עסקים קובעות שהתכנית לניהול עסק מחויבת בחתימתו של בעל מקצוע מוסמך, ודורשת התאמה הן מבחינה הנדסית והן מבחינת התשתיות, תנאי התברואה, הנגשה לבעלי מוגבלויות ועוד.
בנוסף לכל אלו, כל יזם בתחום המזון המבקש לקבל מהרשות המקומית היתר להפעלת בית העסק, מחויב במסגרת זו גם בהגשת תכנית המכונה "פרשה טכנית" וכוללת פירוט מדוקדק של חומרי הגלם שבהם עתיד להיעשות שימוש בעסק, תהלכי הכנתו של המזון ופרטים טכניים נוספים.
מתכננים לפתוח בית קפה? מסעדה? קונדיטוריה? בשעה טובה! קרוב לוודאי שאתם עסוקים מעל ומעבר בתכנון והקמת בית העסק, רכישת ציוד וכן הלאה, אך כדאי לקחת לתשומת הלב שיש להוציא תחילה רישיון עסק למסעדה או לכול בית אוכל שתבחרו לפתוח, זאת על מנת שהעסק יפעל כחוק.
אנשי הצוות המקצועי של חברת ביולב מציינים שהשלב הראשון מתחיל עוד בטרם רכישת הנכס או חתימה על חוזה שכירות עבור המקום שבו עתידה לפעול המסעדה. יש לבדוק ולוודא שהמבנה אכן תואם את ייעודו בפועל (מסחר) ואין בנכס חריגות ואו תוספות בניה בלתי חוקיות. לצורך זה יש להגיש בקשה במחלקת ההנדסה שברשות המקומית לחוות דעת מקדמית.
ככלל, לצורך הוצאת רישיון עסק למסעדה, מומלץ להסתייע בשירותיה של חברה המתמחה בתחום ומוטב לעשות זאת עוד בטרם שלב רכישת הנכס שכירתו, זאת מהסיבה שלא כל המידע אכן זמין וחשוף ולא כל נכס מתאים לניהול בית העסק, אם מבחינת התב"ע מבחינת התשתיות הקיימות ואו גודל השטח הנדרש.
במהלך הבדיקה המקדמית מבררים ומוודאים שאין לבית אוכל היסטוריה של צווי סגירה שיפוטיים, בעיות רישוי קודמות, עבירות בנייה וכיוצא בזה. מעבר לכך, לא אחת קורה שבמקום כלשהו פעלו מסעדות בעבר, אך בעליהן שילמו הון עתק עבור "שימוש חורג". שימוש חורג יכול להיות הקמת באזור המיועד לצורכי תעשייה או מגורים בלבד.
בנסיבות הללו ניתן במקרים מסוימים לקבל מהרשות היתר לשימוש חורג, אבל מדובר בהליך בירוקרטי מורכב וארוך וכרוך בעלויות שספק אם הן כדאיות ליזם. השלב הבא מורכב מהגשת בקשה לרישיון עסק למסעדה במחלקת רישוי עסקים, כשהבקשה מוגשת בצירוף תכנית עסק ומסמכים נלווים.
תכנית בית העסק נדרשת להיות מותאמת לדיני התכנון והבנייה וחתומה בידי בעל מקצוע מוסמך. במקום בית העסק נערכת ביקורת של היחידה לביקורת תכניות ושימושים חורגים וכן של גורמי רישוי נוספים כגון משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, המשטרה, כיבוי אש וכן הלאה, כדי לוודא שהעסק אכן תואם את היתרי הבנייה.
בתום הגשת הבקשה נדרשת המתנה לקבלת התוצאות. במקרה של דחיית הבקשה לרישוי העסק, תופעה נפוצה בתחום המסעדנות, יש לתקן את כול הליקויים שנתגלו ולהגיש את הבקשה בשנית. הסתייעות באנשי מקצוע עשויה לחסוך מלכתחילה טעויות, ליקויים, עיכובים זמן וכסף.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |