חוק רישוי עסקים

 

רישוי לעסקיםמהו חוק רישוי לעסקים ומהם יעדיו?


חוק רישוי לעסקים מורכב ממספר דינים שמטרתם להבטיח את איכותו הנאותה של בית האוכל ומניעת סכנות בריאותיות, סכנות בטיחותיות וסכנות אחרות לשלום הציבור, החל מעניינים הנוגעים לתכנון המבנה ושרותי הכבאות וכלה בעניינים המתייחסים להיבט התברואתי.

 

על פי החוק לרישוי עסקים מחויבים כל העסקים בתחום המזון, כמו גם העסקים הנושקים לתחום זה ברישיון לניהול העסק, המונפק מטעם הרשות המקומית ומתיר לבעל העסק לתפעל ולקיים את המקום, זאת במידה ומתקיימים כל התנאים שהוגדרו על ידי הגורמים המקצועיים.

על כן, אחת ההמלצות הקריטיות ביותר היא להימנע מכל צעד משמעותי כלכלית, כמו שינוי מהותו של עסק קיים או חתימה על חוזה, בטרם נועצתם באנשי מקצוע מומחים בתחום.

 

אלו סוגי עסקים נדרשים לנושא רישוי לעסקים ובאלו נסיבות?


בין העסקים המחויבים על פי חוק רישוי לעסקים נמנים כל בתי המסחר, החברות והארגונים שיש להם נגיעה כלשהי אל בעלי חיים או תחום המזון, לרבות אולמות אירועים, חברות קייטרינג, מרכולים, מסעדות, מזנונים, בתי קפה, וכן מפעלים לייצור מזון, אטליזים, מאפיות, מחסני קירור, מקומות לגידול בעלי חיים וכיוצא בזה.

 

חשוב להדגיש כי כל שינוי בבית העסק מחויב בפנייה מראש אל המחלקה לרישוי עסקים ברשות המקומית הרלוונטית לצורך הנפקת רישיון חדש לניהול העסק, בין אם השינוי נוגע להרחבת העסק או לעריכת שינויים בסידור הפנימי שלו, ובין אם השינוי מתייחס לשינוי בעלות, הוספת סוגי עיסוק או שינוי מהות העסק.

 

התהליך לקבלת רישיון להפעלת העסק


רישוי לעסקים הינו תהליך רב שלבי בירוקראטי ומורכב, כאשר כל ליקוי באחד מן השלבים עשוי להיות בעל השלכות קריטיות בהיבט הכלכלי. השלב ההתחלתי דורש איסוף מידע מוקדם בנוגע לתכנית העסק ודרישותיהם של משרד הבריאות והרשויות השונות מתחום העיסוק המבוקש, וכל מידע ספציפי נוסף המתייחס למהות העסק ומיקומו.

 

השלב הבא כרוך בהכנת תכנית עסקית הנשענת על תקנות רישוי עסקים, חוק התכנון והבנייה ומגוון הוראות כלליות. הליך הגשת הבקשה לרישיון עסק מלווה בהמצאת תכנית חתומה על ידי מהנדס התכנון ומסמכים נוספים כגון תכנית בטיחות, מספר חוזה ארנונה, חוזה רכישה או חוזה שכירות, שובר תשלום אגרת הבקשה חתום בחותמת קופת העירייה או הבנק, אישור רשם החברות וכל מסמך נלווה הנדרש מטעם האגף לרישוי עסקים. מומלץ, כאמור, לפנות אל חברה המתמחה באספקת מעטפת שירותים הנוגעים לתחום המזון לצורך קבלת הנחיות וליווי בכל התהליך החל מהשלב התכנוני ועד לשלבי היישום בפועל.

 

החוק לרישוי לעסקים משנת 1968, על כל התיקונים והעדכונים שחלו בו, מסדיר את התנאים השונים לקבלת רישיון עבור כל סוגי העסקים הקיימים, ובפרט אלו הנוגעים לתחום המזון או בעלי זיקה אליו. המומחים מבית חברת ביולב מעבדות מזון ומים מציינים שפעילות עסקית ללא רישיון בר תוקף מהווה עבירה חמורה שעלולה לגרור אחריה עונשים כבדים. יתרה מכך, הגשת הבקשה לרישיון עסק עדיין איננה גושפנקה להתחלת פעילות יצרנית. עם זאת, התהליך הביורוקרטי לקבלת רישיון עסק בתחום המזון ידוע כמסורבל ומתיש, זאת בעקבות הבדיקות הקפדניות והדרישות הרבות, לפיכך הוא עשוי להתארך, לא כל שכן כשהוא מתנהל בצורה לא חכמה.

 

התניית האישור ברשימה ארוכה של הנחיות ודרישות

 

לפיכך, כשהדבר נוגע לרישוי לעסקים בתחום המזון, מוטב להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בענף. יזמים המתכננים לפתוח בית קפה, אולם אירועים, מזנון, כמו גם קפטריה, מסעדה או כל בית עסק שמייצר, משווק, מוכר ו\או מגיש אוכל חייבים לקבל את האישורים הרלוונטיים מגורמים רבים, בהם משרד הבריאות, הרשות הארצית לכבאות והצלה, משטרת ישראל והאגף לרישוי לעסקים שברשות המקומית.

 

כל אחד מהגופים הללו מתנה את האישור ברשימה ארוכה של הנחיות ודרישות המתייחסות, בין היתר, למיקום בית העסק, למבנה הפיזי וחלוקת החלל הפנימי של המקום, וכן לסידורי הישיבה, למערכות הסניטריות, לנוהלי העבודה והתהליכים להכנת המזון, הגשתו או אריזתו. אי עמידה באחד מהתנאים הללו (לרבות חריגות שוליות), עלולה להוביל לדחייתה של הבקשה לרישיון עסק עד לתיקון הליקויים שנתגלו.

 

בדיקה שהתכנית שבהיתר אכן תואמת לתב"ע המקומית ואין היסטוריה של שימושים חורגים

 

מבית חברת ביולב מסבירים שהתהליך להנפקת רישוי לעסקים מורכב מכמה שלבים, החל מבדיקת הלוקיישן המיועד לעסק מבחינת סטטוס הפעילות שמותר לקיים בו על פי חוק. ניתן למצוא כיום לא מעט נכסים שאינם מיועדים למסחר, לפיכך יש לבדוק שהתכנית שבהיתר אכן תואמת את המצב בשטח ושהשימוש הייעודי של הנכס אכן תואם לתב"ע המקומית ואין היסטוריה של שימושים חורגים.

 

השלב הבא הוא תכנון בית העסק, לרבות הכנת תכניות אדריכליות שעומדות בכל הדרישות והתקנות לרישוי לעסקים והגשת בקשה אל הרשות המקומית שבתחומה נמצא בית העסק. הרשות המקומית מפנה את בקשה למשרד הבריאות, שם בוחנים גורמי המקצוע את המסמכים הרלוונטיים ומצבו התברואתי של בית העסק ומחליטים אם לאשר את הבקשה, להתנות את הרישיון בתנאים מוקדמים, להנפיק את הרישיון בכפוף לתנאים או לסרב לבקשה תוך כדי פירוט הליקויים.