איכות מזון ובטיחותו

איכות מזוןהמושג "איכות מזון" מהווה שם כולל למכלול תכונות ומדדי איכות שונים, שחלקם סובייקטיביים (כמו לדוגמה מראה המזון, טעמו ומרקמו) וחלקם אובייקטיביים ומדויקים, בהם מדדים פיזיים, כימיים ומיקרוביולוגיים. 

אנשי הצוות המקצועי של חברת ביולב מציינים שחוק ההגנה על בריאות הציבור התשע"ו- 2015 נועד לקבוע אמות מידה לאיכות מזון בישראל, בהתאם לאמות המידה הנהוגות במדינות המפותחות, ובכלל זה תקנים בינלאומיים מקובלים ליישום עקרונות של פיקוח על ייצור מזון וניהול סיכונים, זאת במגמה לשמור על בריאות הציבור ולהבטיח שאיכות המזון מסופק הוא ברמת בטיחות ותקינות נאותים. 

מטרה נוספת היא הסדרת אחריותם וחובותיהם של יצרני מזון, יבואני מזון ומשווקים בכל שלב ושלב, החל ממועד ייצורו ועד להנחתו על מדפי המכירה או מכירתו לצרכן באופן ישיר.

 

דרישות מצד רשויות חוק והכתבת תקנים ועקרונות כדוגמת HACCP


מאחר ונוכחות של סכנה שמקורה במזון עשויה להתרחש בכל אחד מהשלבים בשרשרת המזון, קיימת בשנים האחרונות מגמה ההולכת ומתרחבת בקרב מדינות הקהילה האירופית, מנהל המזון והתרופות האמריקאי וגופים נוספים, לשים את המיקוד בנושא הנוגע לאיכות מזון וניהול בטיחותו בכל תחומי תעשיית המזון והתעשיות המשיקות. 

הדבר בא לביטוי בדרישות מצד רשויות חוק והכתבת תקנים ועקרונות כדוגמת HACCP, BRC, ISO ועוד, להטמעת סטנדרטים ומערכות לניהול בטיחות המזון ומניעת אירועי תחלואה הנובעים מצריכת מזון באיכות ירודה. תקן HACCP, למשל, מהווה גישה שיטתית הנשענת על שבעה עקרונות עיקריים לבקרת בטיחות מזון, שמטרתה לזהות, לאפיין ולנתח את כל הסיכונים שעלולים לקרות בכל אחד מהשלבים בתהליך ייצור המזון.

 

הוראות שונות לבדיקת המזון במעבדה מוסמכת ומוכרת


חוק ההגנה על בריאות הציבור קובע גם הוראות שונות לעניין חובת היצרנים, היבואנים והמשווקים לבדיקת המזון במעבדה מוסמכת ומוכרת, כשסוגי הבדיקות לאיכות מזון והדרכים לעריכתן הן בהתאם לתנאים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. 

מעבדותיה של חברת ביולב הנן מהמובילות בארץ ומאחוריהן עומד ותק של 40 שנות פעילות. המעבדות מוסמכות ומוכרות מטעם הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ומשרד הבריאות. 

שירותי המעבדות כוללים, בין היתר, בדיקות מיקרוביאליות (בהתאם לדרישות משרד הבריאות ואו הלקוח), בדיקות לאיתור פתוגנים (לרבות ליסטריה וסלמונלה), בדיקת מזון אשר נחשד בגרימת הרעלת מזון וכן בדיקות אוויר, ידי עובדים ומשטחי עבודה באזורי עבודה. בנוסף, נערכות במעבדות בדיקות חיי מדף וערכים תזונתיים לסימון המזון בהתאמה לת"י 1145.