מעבדות מזון: בדיקות מיקרוביולוגיות לאיתור פתוגנים ומחוללי מחלות שונים

כחלק מאמצעי הפיקוח והאכיפה של משרד הבריאות על איכות המזון בישראל, מחויבים עסקים בענף המזון לביצוע בדיקות מיקרוביולוגיות וכימיות שונות במעבדות מזון המוסמכות מטעם הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ומוכרות מטעם שרד הבריאות. 

מעבדות המזון מחויבות למערכות בקרת איכות בהתאם לתקנים ישראליים ובינלאומיים מחמירים (תקני ISO 17025), תוך ביצוע תהליכי בקרה קפדניים בכל שלב ושלב בתהליך. 

אחת ממעבדות מזון ומים הוותיקות בענף היא חברת ביולב הפועלת מזה כארבעה עשורים ונחשבת למובילת שוק בתחום בטיחות המזון ובקרת איכות. השירות מוענק למפעלי ייצור מזון, חברות קייטרינג, אולמי שמחות, בתי מלון, ירידי מזון, מסעדות, בתי קפה וכול בית עסק עם זיקה לענף המזון.

שירותי המעבדות של חברת ביולב
במעבדות מזון מבוצעות בדיקות מעבדה מקצועיות לכל סוגי המזון ובכול שלבי הייצור למיניהם, החל מתוצרת חקלאית ומוצרי מזון מן החי, ועד למוצרי מזון מעובדים (כגון שימורי מזון, מוצרי קפואים, פירות יבשים, מזון לתינוקות ועוד). 

שירותי המעבדות של חברת ביולב כוללים בדיקות מיקרוביאליות בהתאם לדרישות משרד הבריאות ואו דרישת הלקוח, בדיקות לאיתור פתוגנים שונים, לרבות חיידקי ליסטריה וסלמונלה, כמו גם בדיקת חיי מדף וערכים תזונתיים לצורך סימון המזון בהתאם לדרישות התקן הישראלי 1145. 

כמו כן, נערכות בדיקות של מוצרי מזון כשמתעורר החשד שהם אחראיים להתפרצות תחלואה ואו גרימת הרעלת מזון. בנוסף, ניתן לבצע במעבדות ביולב בדיקות אוויר, ידי עובדים ומשטחי עבודה במטבחים ואזורי עבודה.

בדיקת הימצאותו של חיידק הליסטריה
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מציינים שאחת מהבדיקות שמתקיימות במעבדות מזון היא בדיקת הימצאותו של חיידק הליסטריה. מדובר בבדיקות מהירות שתוצאותיהן מתקבלות בתוך 48 שעות. 

חיידק הליסטריה יכול לגרום למחלת הליסטריוזיס ולבוא לביטוי בתסמינים קלים דמויי שפעת, אך במקרים אחרים עלולה המחלה להיות מסוכנת מאוד ולהוביל לדלקת קרום המוח, דלקת קרום הלב, דלקת ריאות בקרב קשישים, תינוקות ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. 

בקבוצת הסיכון נמנות גם נשים הרות, כשהידבקות במחלה עלולה להסתיים בהפלה או בלידה מוקדמת של יילוד עם זיהום בדם, זיהום בקרומי המוח ופגיעות קשות נוספות. הדרך העיקרית להידבקות במחלה היא אכילת מזון הנגוע בחיידק כגון מוצרי חלב ללא פסטור, מוצרי בשר ודגים בעישון קר או שעברו טיפול בחום בלתי מספק, מזון מבושל שטופל מעל לקרש חיתוך מבלי שקרש החיתוך נוקה כראוי וכדומה.