נזקקים להדרכה וליווי מקצועי בתהליך להנפקת רישיון עסק למסעדה? על פי החוק, עסקים טעוני רישוי מחויבים בהגשת בקשה לרישיון עסק בטרם פתיחתו, תוך כדי עמידה בקריטריונים והדרישות של הרשויות השונות. קבלת רישיון מהווה גושפנקה שהעסק אכן פועל בהתאם להנחיות הבטיחות לשמירה על שלום הציבור ואיכות הסביבה.
המומחים של חברת ביולב, המתמחים גם באבטחת איכות, מסבירים שפתיחת בית עסק בתחום המזון מותנית בקבלת רישיון מטעם משרד הבריאות, כשההליך הביורוקרטי נעשה באמצעות הגשת בקשה אל הרשות המקומית שבתחומה עתיד בית העסק להיפתח. הרשות המקומית מפנה את הבקשה ללשכת הבריאות יחד עם כל המסמכים הרלוונטיים לצורך בחינת הבקשה וקבלת החלטה האם לאשר אותה או לדחותה.
מחברת ביולב מציינים שהתהליך לקבלת רישיון עסק למסעדה הלכה למעשה מורכב הרבה יותר. על פי מפרט 4.2 א שברפורמת הרישוי בעסקים, הגוף שבסמכותו להנפיק את האישור להפעלת בתי אוכל כמו מסעדות או בתי קפה (לרבות בתי עסק שבהם ישנה הגשה של משקאות משכרים לצריכה במקום) הוא משרד הבריאות.
לפיכך, לפני התחלת התהליך כולו, כדאי להגיש למשרד הבריאות בקשה לחוות דעת מקדמית, כך שבמידה ומתגלים ליקויים כלשהם בתכנון או בתפעול בית העסק, ניתן לתקנם עוד בטרם הוגשה הבקשה לרישיון ובכך למנוע הוצאת כספים מיותרת. לאחר שהונפקה חוות הדעת והוסרו הליקויים שנמצאו, מגישים, כאמור, לרשות המקומית בקשה לרישיון עסק בתוספת חוות הדעת המקדמית ויחד עם כל התכניות והמסמכים הנדרשים.
הרשות המקומית מפנה את הבקשה למשרד הבריאות, וזה בוחן את המסמכים באמצעות גורמים מקצועיים ועשוי להגיע לאחת מארבע החלטות אפשריות קיימות שהן: מתן אישור להפעלת בית העסק, זאת בתנאי שהוא אכן עומד בכל הקריטריונים שקבע משרד הבריאות בהתאם לסוגו, הצבת תנאים מוקדמים שאותם יש למלא בטרם הנפקת רישיון עסק למסעדה מטעם הרשות, או לחלופין הנפקת רישיון בכפוף לתנאים מסוימים ותוך כדי עמידה בלוחות זמנים לביצועם.
במידה ובית העסק אינו עומד בקריטריונים הנדרשים הוא יקבל סירוב מנומק לבקשה. במקרים שבהם הליקויים שנמצאו ניתנים לתיקון, אפשר להגיש למשרד הבריאות בקשה חוזרת לאחר תיקונם. על מנת לקצר הליכים ולמזער סיכונים, מומלץ להסתייע בחברה מקצועית שמתמחה ברישוי עסקים ובפרט בתי אוכל כמו בתי קפה ומסעדות.
מתכננים לפתוח בית קפה? מסעדה? קונדיטוריה? בשעה טובה! קרוב לוודאי שאתם עסוקים מעל ומעבר בתכנון והקמת בית העסק, רכישת ציוד וכן הלאה, אך כדאי לקחת לתשומת הלב שיש להוציא תחילה רישיון עסק למסעדה או לכול בית אוכל שתבחרו לפתוח, זאת על מנת שהעסק יפעל כחוק.
אנשי הצוות המקצועי של חברת ביולב מציינים שהשלב הראשון מתחיל עוד בטרם רכישת הנכס או חתימה על חוזה שכירות עבור המקום שבו עתידה לפעול המסעדה. יש לבדוק ולוודא שהמבנה אכן תואם את ייעודו בפועל (מסחר) ואין בנכס חריגות ואו תוספות בניה בלתי חוקיות. לצורך זה יש להגיש בקשה במחלקת ההנדסה שברשות המקומית לחוות דעת מקדמית.
ככלל, לצורך הוצאת רישיון עסק למסעדה, מומלץ להסתייע בשירותיה של חברה המתמחה בתחום ומוטב לעשות זאת עוד בטרם שלב רכישת הנכס שכירתו, זאת מהסיבה שלא כל המידע אכן זמין וחשוף ולא כל נכס מתאים לניהול בית העסק, אם מבחינת התב"ע מבחינת התשתיות הקיימות ואו גודל השטח הנדרש.
במהלך הבדיקה המקדמית מבררים ומוודאים שאין לבית אוכל היסטוריה של צווי סגירה שיפוטיים, בעיות רישוי קודמות, עבירות בנייה וכיוצא בזה. מעבר לכך, לא אחת קורה שבמקום כלשהו פעלו מסעדות בעבר, אך בעליהן שילמו הון עתק עבור "שימוש חורג". שימוש חורג יכול להיות הקמת באזור המיועד לצורכי תעשייה או מגורים בלבד.
שלב הגשת בקשה לרישיון עסק
בנסיבות הללו ניתן במקרים מסוימים לקבל מהרשות היתר לשימוש חורג, אבל מדובר בהליך בירוקרטי מורכב וארוך וכרוך בעלויות שספק אם הן כדאיות ליזם. השלב הבא מורכב מהגשת בקשה לרישיון עסק למסעדה במחלקת רישוי עסקים, כשהבקשה מוגשת בצירוף תכנית עסק ומסמכים נלווים.
תכנית בית העסק נדרשת להיות מותאמת לדיני התכנון והבנייה וחתומה בידי בעל מקצוע מוסמך. במקום בית העסק נערכת ביקורת של היחידה לביקורת תכניות ושימושים חורגים וכן של גורמי רישוי נוספים כגון משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, המשטרה, כיבוי אש וכן הלאה, כדי לוודא שהעסק אכן תואם את היתרי הבנייה.
בתום הגשת הבקשה נדרשת המתנה לקבלת התוצאות. במקרה של דחיית הבקשה לרישוי העסק, תופעה נפוצה בתחום המסעדנות, יש לתקן את כול הליקויים שנתגלו ולהגיש את הבקשה בשנית. הסתייעות באנשי מקצוע עשויה לחסוך מלכתחילה טעויות, ליקויים, עיכובים זמן וכסף.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |