משמעותם של התקנים לפיקוח על בטיחות מזון

 

בטיחות מזוןבשנים האחרונות ניתן לזהות את המגמה הגוברת מצד המחוקק לעמידה בתקני בטיחות מזון ואיכות מזון. הדרישה לעמידה בתקנים הללו החלה להיות מיושמת בתחום תוספי התזונה והתרחבה בהדרגה אל עבר מוצרים מן החי, מפעלי הקייטרינג ויתר ענפי המזון והענפים הנושקים אליו.

 

משמעות התקנות והנהלים הללו באה לידי ביטוי בתגבור מערכי הבקרה והניהול על תהליכי טכנולוגיית המזון והייצור, במטרה להבטיח שיווק של מוצרים העומדים בכל תקני איכות המזון. הפיקוח על אכיפת החוק מופקד בידי שירות המזון הארצי, האחראי על כל השלבים בשרשרת המזון בארץ החל משלבי הקטיף או הנפקת החלב במחלבה וכלה בשלבי הגעתו אל הצרכן.

 

בטיחות מזון- תחומי פעילות מצד הרשויות


נושא בטיחות מזון מצד הרשויות כולל תחומי פעילות רבים כגון הכנת תקנות, הוראות נוהל וצווים לביצוע, וכן קביעת מדיניות הפיקוח ויישומה בשטח באמצעות הנפקת אישורים לעסקי מזון ומפעלי מזון שהוכיחו נקיטה בצעדים לאבטחת מזון איכותי ובטיחותי לצרכנים. הפעילויות כוללות גם ביצוע מחקרים וסקרים, שיתופי פעולה עם גופים שונים, הדרכת עובדים והעברת מידע מקצועי בארץ ובחו"ל.

 

 

אחת הגישות שאותן אימץ משרד הבריאות היא גישת ה- HACCPשהינה למעשה מערכת לזיהוי, הערכה ושליטה בגורמי סיכון לצורך אבטחת בטיחותו ואיכותו של מוצר המזון. הגישה נשענת על שבעה עקרונות לבקרת בטיחות מזון על ידי אפיון, זיהוי וניתוח כל הסיכונים העשויים להתרחש בכל אחד ואחד מהשלבים הכרוכים בייצור המזון.

 

העקרונות המנחים על פי גישת ה- HACCP


העקרונות המנחים על פי גישת ה- HACCPכוללים את הגדרת נקודות הסיכון הקריטיות לצורך הנחת בקרות למניעת אפשרות של זיהומים ביולוגים, פיזיים וכימיים בכל שלב בשרשרת המזון עד להגעת המוצר הסופי אל צרכנים.

 

 

כמו כן נקבעו נהלים ואמצעים לניטור באותן נקודות הבקרה, תוך כיול אמצעי הבקרה בהתאם לגבולות הקריטיים שהוגדרו עבור הנקודות הללו. במידה ונמצאו סטיות וחריגות מן הגבולות הקריטיים שנקבעו תיושם פעילות לתיקון הסטייה תוך תיעוד הפעולות הננקטות.

 

אחת מן החברות המובילות בישראל בתחום מעבדות מזון ובטיחות מזון היא ביולב בע"מ הפועלת בתחום מעל לארבעה עשורים. ביולב בע"מ מציעה מכלול שלם של שירותים שונים הכוללים את כל האספקטים המתייחסים אל בטיחותו של המוצר ואיכותו החל מהשלב של תכנון המטבח וכלה בתהליך הטיפולי הנוגע אל רישוי העסקים.