בקרת איכות מזון מהווה את אחד מהתחומים שבהם התחוללה מהפיכה של ממש בעשורים האחרונים, כשהשינוי התפיסתי הנוגע לאיכות המזון המשווק אל הצרכן החל בשנות ה-60 של המאה ה-20, כשמעבדות NASA שתפו פעולה עם צבא ארה"ב במטרה לפתח גישה שיטתית לבקרת איכות מזון, גישה שנועדה לספק לאסטרונאוטים מענה בטוח בכל הקשור למזונם במהלך שהותם בחלל.
מחברת ביולב הנחשבת כיום לחברה מובילה בתחום שירותי בטיחות המזון ואבטחת איכות, מסבירים שעד אז היה נהוג לבחון מוצרים סופיים בלבד ובאופן מדגמי, בעוד שכיום נבדקים כל הסיכונים האפשריים המלווים את תהליך הייצור מתחילתו ועד סופו, זאת על מנת להבטיח שכל התנאים הנדרשים עבור תוצר סופי בטוח אכן מתקיימים במלואם.
התהליך לבקרת איכות מזון בישראל נשען כיום על עקרונות ה- HACCP, שבעה עקרונות מנחים שזכו להסכמה בינלאומית מיד לאחר פרסומם, והפכו במהרה לתקן המקובל בתחום המזון הבטוח בארץ ובעולם. מדובר בעקרונות שכוללים עריכת סקרי סיכונים באופן מדעי ושיטתי, זאת במטרה לחשוף בתהליכי הייצור נקודות בקרה קריטיות שבהן עלולים להתרחש סיכונים, ולנקוט באמצעים הנדרשים למניעת הסיכונים הללו.
התקן מגדיר את הגבולות הקריטיים באותן נקודות הבקרה, ובמקרים של ממצאים המעידים על סטייה מהגבולות הקריטיים, התקן מחייב נקיטה מידית בפעולות לתיקון הליקויים שנחשפו. מחברת ביולב מציינים שהתהליך עצמו מחייב הגדרת נהלים מוקדמים ותיעוד הפעולות הננקטות בכל שלב משלבי התהליך, זאת כדי להבטיח שהמערכת על כל תהליכיה פועלת כנדרש.
בקרת איכות מזון חולשת על כל השלבים והפעילויות הקשורות לשרשרת המזון, החל מהשלב של גידול התוצרת החקלאית או בעלי חיים, ייצור ושיווק חומרי הגלם, ועד לשלבי אריזת המזון, שיווקו כמוצר מוגמר והנחתו על המדפים.
הבדיקות והפיקוח על איכות המזון בישראל הם בסמכותם של כמה משרדי ממשלה בהם משרד הבריאות, משרד התעשייה והמסחר, משרד החקלאות, מכון התקנים והרשויות המקומיות שאמונות אף הן על אכיפת הפיקוח על איכות המזון.
מערך הפיקוח על איכות המזון שבמשרד הבריאות מונה ארבע מחלקות הפועלות בחסות שירותי בריאות הציבור וכפופות אליו. מערך הפיקוח כולל את המחלקה לבריאות הסביבה, המחלקה לבריאות הציבור, המחלקה לתזונה ושירות המזון הארצי, המופקדים וחולשים על כל ההיבטים הנוגעים לפיקוח התברואתי ובריאות הסביבה.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |