הנפקת רישיון לעסק בתעשיית המזון 

רישון לעסקבין אם מדובר ביזמים המתכננים לפתוח אולם אירועים או חברת קייטרינג, ובין אם בבית קפה שכונתי קטן או דוכן פלאפל, שהרי הם מחויבים בקבלת רישיון לעסק בטרם פתיחתו והפעלתו, זאת מתוקף החוק לרישוי עסקים מבית חברת ביולב מציינים שמטרת החוק היא להגן על הציבור מפני מזון פגום ואו מקולקל, ובכך למנוע תחלואה בקרב הצרכנים ונזק תברואתי. 

ההליך הפרוצדורלי להנפקת רישיון לעסק מורכב מסדרת בדיקות ואישורים הן מטעמה של הרשות המקומית שבתחומה מתעתד בית העסק לשכון והן מטעמם של גופים ממשלתיים רלוונטיים בהתאם לסוג בית העסק ואופיו. בית עסק שצלח את סדרת הבדיקות ונמצא שאכן עומד בכל התנאים, הדרישות והתקנות, מונפק לו הרישיון והוא רשאי להתחיל לפעול.

 

הפעלת עסק ללא רישיון


יחד עם זאת, לרבים מהיזמים הישראלים יש נטייה להתחיל בהליכים לקבלת רישיון לעסק בסמיכות למועד שבו הם מתעתדים לפתוח את בית העסק, מבלי לקחת בחשבון שההליך הביורוקרטי עשוי להיות סבוך וממושך. הדבר מוביל לתופעה שבה שיעור לא מבוטל של בתי עסק פועלים עוד בטרם הונפק להם הרישיון. 

חשוב להבהיר שהפעלת עסק ללא רישיון מסווגת כעבירה פלילית שעלולה להוביל לפתיחה בהליך פלילי, העמדה לדין, הוצאת צו סגירה לבית העסק והטלת קנסות כבדים. למניעת תרחישים מסוג זה, מומלץ להיוועץ ולהסתייע בחברה המתמחה בתחום עוד לפני השכרה או רכישת הנכס הפוטנציאלי, מה שעשוי להפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכים מיותרים.

 

שלבי ההליך לקבלת רישיון עסק


השלב ההתחלתי בהליך לקבלת רישיון לעסק כרוך בפנייה למחלקת רישוי עסקים שברשות המוניציפלית ובהגשת בקשה למידע מקדמי. המידע המקדמי כולל הנחיות, תקנות וחוקים רלוונטיים בהם יידרש בעל העסק לעמוד וכן מידע הנוגע לתהליך הרישוי הצפוי, למסמכים והטפסים הנחוצים להגשת הבקשה, גופי הרישוי שקבלת הרישיון מותנה באישורם ועוד. 

לאחר שההנחיות המוקדמות נשלחות אל הפונה באופן מקוון, הוא נדרש להכין תכנית בית עסק בהתבסס על המידע המוקדם ובהתאמה לדרישות גורמי הרישוי. תכנית העסק צריכה להיערך על ידי בעל מקצוע מורשה (כגון מהנדס או הנדסאי בניין, אדריכל או הנדסאי לאדריכלות). התכנית מוגשת למחלקת רישוי עסקים בצירוף המסמכים הרלוונטיים. מחלקת רישוי עסקים מעבירה את המסמכים לגופי הרישוי שאישורם נדרש, ואלו בוחנים את הבקשה ומגיעים להחלטה בנוגע לסירוב או אישור הבקשה ואו התנאים לאישור הבקשה.