כל בעל עסק שיש לו זיקה כלשהי לענף המזון, המים ומוצרי הצריכה, מתוודע כבר בתחילת דרכו למכלול הסיכונים הטמונים בתחום והצורך בפיקוח מחמיר לאורך כול שלבי הייצור, זאת על מנת להבטיח שמוצרי הצריכה בטיחותיים וראויים למאכל.
בין אם הנכם מתעתדים לפתוח מסעדה, בית קפה, חברת קייטרינג או אולם אירועים או בית הארחה, שהרי אחד מהנושאים שאליהם תתוודעו עוד בראשית דרכיכם המקצועית נוגע למכלול הסיכונים שהעיסוק בענף המזון טומן בחובו והצורך בנקיטה באמצעים קפדניים לכול אורך תהליך הייצור, לרבות בדיקות במעבדה מיקרוביולוגית, זאת כדי להבטיח שמוצרי המזון אכן בטיחותיים בהיבט הבריאותי וראויים למאכל.
תחילתה של שרשרת ייצור המזון היא במקטע הייצור הראשון של המזון מהחי והצומח, דרך שיווק וטיפול בחומרי הגלם, ועד להפיכתם למוצר מוגמר, כשבכול אחד מהשלבים הללו עלולים לחדור ולהתפתח גורמי סיכון ביולוגיים (פתוגנים כמו חיידקים, נגיפים ופטריות), גורמי סיכון כימיים (כגון אנטיביוטיקה וחומרי הדברה), גורמי סיכון פיזיים (כמו חלקיקי מתכת, עץ וזכוכית) ועוד.
המומחים של חברת ביולב מציינים שזיהומים יכולים להתפתח או לחדור לכול אחד מהשלבים בשרשרת הייצור ובמגוון לא מבוטל של דרכים שונות, החל מהשלב שבו מייצרים, מטפלים ומובילים את חומרי הגלם וכלה בשלב הפיכתם למוצר מוגמר והצבתם מעל למדפים.
אחת מהתחנות שדרכה נדרש המזון לעבור בשרשרת הייצור בטרם הגעתו אל הצרכן היא מעבדה מיקרוביולוגית לבדיקות מזון ומים המוסמכת מטעם הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ומוכרת מטעם משרד הבריאות.
במעבדה מיקרוביולוגית מתבצעות אינספור בדיקות שונות, ובעניין זה ראוי להבהיר שהמעבדה המיקרוביולוגית מעניקה תמיכה מעבדתית רחבה לא רק לעסקים בענפי המזון והמים, אלא גם למגוון ענפי ייצור נוספים בהם ענפי הפרמצבטיקה, הקוסמטיקה והציוד הרפואי, כמו גם מי נופש (בריכות שחיה לדוגמה), מקוואות וכן הלאה.
השירותים הניתנים במעבדה מיקרוביולוגית כוללים מגוון רחב של בדיקות מיקרוביאליות וכימיות שונות, המתבצעות בהתאם לתקנות והדרישות של משרד הבריאות ואו דרישות ספציפיות של הלקוח. ברשימת הבדיקות ניתן למנות, בין השאר, בדיקות לאיתור פתוגנים כדוגמת חיידקי סלמונלה וליסטריה, בדיקת מזון החשוד בגרימה להרעלה, וכן בדיקות של סביבות עבודה כמו בדיקות אוויר, משטחי עבודה, ידי עובדים וכיוצא בזה.
אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מסבירים שהתפתחות חיידקים במזון עלולה להתרחש גם על רקע אחסון לא נכון, קירור אטי או במנות גדולות מידי של מזון, חימום מחדש באופן לקוי, היגיינה אישית לקויה וכדומה.
כאמור, בדיקות במעבדה מיקרוביולוגית מהוות את אחד האמצעים שננקטים ביישום המערכות לניהול סיכונים, זאת במטרה לשמור על תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל ולמנוע מקרי תחלואה שמקורם במזון.
מעטפת השירותים שמספקת המעבדה המיקרוביולוגית למזון ומים הנה רחבה ומגוונת, וכוללת, בין היתר, בדיקות לזיהוי פתוגנים כגון סלמונלה וליסטריה, בדיקות מזון במקרים של חשד שהוא המקור להרעלה, כמו גם בדיקות אוויר, ידי עובדים ומשטחי עבודה בסביבות עבודה בדיקת ערכים תזונתיים וחיי מדף בהתאם לתקן הישראלי 1145.
במעבדה מיקרוביולוגית ניתן לקבל גם שירותים נוספים כגון חיי מדף של מוצרי צריכה וערכים תזונתיים לשם סימון המזון על פי ת"י 1145, וכן סיוע בתכנון והקמת מערך לבדיקות סדירות לצורך בטיחות ואבטחת המזון.
רשימת שירותי מעבדות המים כוללת, בין היתר, בדיקות ליגיונלה, בדיקות אנדוטוקסינים, דיגום ובדיקת מי שתייה, מי דיאליזה, בריכות שחייה, ג'קוזי, מקוואות ועוד. כמו כן ניתן לקבל ייעוץ והדרכה למניעת התרבות חיידק הליגיונלה במערכות מים, מערכות קירור ובמתקנים שונים נוספים.
במהלך החיפוש אחר מעבדה מיקרוביולוגית לבדיקות איכות של המזון המים, חשוב לבדוק ולוודא שמדובר במעבדה מקצועית וותיקה, המוסמכת על פי תקן ISO17025 להסמכת מעבדות ומוכרת, כאמור, על ידי משרד הבריאות.
במעבדות המיקרוביולוגיות ניתן לבצע גם דיגום ובדיקות של מי שתייה, מי דיאליזה, מי נופש (בריכות שחייה וג'קוזי), מקוואות ומערכות קירור, וכן בדיקות ליגיונלה ואנדוטוקסינים בשיטת LAL.
הבדיקות נערכות עבור מגוון לקוחות שונים, בהם בתי חולים, בתי אבות, בתי מלון, אתרי נופש, פארקי מים ובריכות ציבוריות. בנוסף מספקות המעבדות שירותי ייעוץ וסיוע בהקמת מערכות ניטור ובקרה למניעת סיכונים בבטיחות המזון והמים או להפחתתם עד לרמה המותרת.
ענף מעבדות המזון והמים מונה כיום לא מעט חברות המציעות שירותי מעבדה. יחד עם זאת, במהלך ההתקשרות עם מעבדה מיקרוביולוגית כזו או אחרת, חשוב לוודא שהמעבדה אכן מוסמכת לבדיקות מזון ומים על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות וגם מוכרת מטעם משרד הבריאות.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |