פותחים בית אוכל? כל מה שאתם חייבים לדעת על בקרת איכות ובטיחות מזון

בטיחות מזון לאחרונה הוציא משרד הבריאות הודעות על ריקול (קריאה להחזרה) מגוון רחב של מוצרי מזון שונים, בין אם מחשש לקלקול במוצר, נוכחות של אלרגן שאינו מסומן מעל גבי התווית, ייצור בתנאי תברואה ירודים או כמויות חורגות של היסטמין. 

באתר משרד הבריאות ניתן למצוא אינספור פרסומים על ריקולים בשל אפשרות להימצאות חלקיקי מתכת ואו גופים זרים במוצרי מזון, איתור חיידקי ליסטריה מונוציטוגנס בבדיקות מעבדה שנערכו מטעם שירות המזון הארצי, כמו גם חשד לכשל בתהליך הפסטור, מציאת התפתחות של עובשים וכן הלאה. 

המודעות לבטיחות מזון ובקרת איכות התרחבה משמעותית בעשורים האחרונים בארץ ובעולם, זאת בעקבות אירועי תחלואה ותמותה שנגרמו מצריכת מזון שאינו בטוח.

שיתופי פעולה ברמה הגלובלית, הלאומית והמקומית

מבית חברת ביולב מציינים כי אירועי בטיחות מזון עשויים במהירות להתפתח ולהפוך מבעיה מקומית נקודתית למקרה חירום בינלאומי, אם משימוש של יצרן בחומרי גלם מזוהמים, הפסקת חשמל במפעל לייצור מזון, מלחמה או אסון טבע. 

לסיכונים שנובעים ממזון לא בטוח אין גבולות, ובפרט על רקע העובדה ששרשרת אספקת המזון כיום הנה גלובלית, מה שמחייב שיתופי מידע ופעולה מהירים ומדויקים בין ארגונים בינלאומיים, משרדים ממשלתיים ותעשיות מזון ברחבי העולם, תוך קביעת נהלים והפעלת גורמי אכיפה ופיקוח. 

שיתופי פעולה ברמה הגלובלית, הלאומית והמקומית מסייעים לאיתור מקור אירועי בטיחות במינימום זמן ולצמצום הפגיעה בבריאות הציבור. בישראל מופקדים מספר גופים מטעם משרד הבריאות להבטחת בטיחות המזון, בהם שירות המזון הארצי, אגף התזונה והמערך הארצי לבריאות הסביבה.

תחומי פעילות של שירות המזון הארצי והמערך הארצי לבריאות הסביבה

שירות המזון הארצי פועל לקידום בקרת איכות ובטיחות מזון המיוצר בארץ, המיובא אליה והמשווק בה באמצעות הכנת תקנות, צווים ונוהלי ביצוע, וכן אימוץ, הטמעה ויישום מגוון גישות מערכות ניהול מתקדמות בעולם (דוגמת גישת ה- HACCP, תקן FSSC 22000, תקן BRC, תקן ISO 22000 וכיוצא בזה). 

תחומי פעילות נוספים כוללים התאמת התשתית התחיקתית בישראל לכלים ולנהלים העונים לצורכי הפיקוח המודרני, קביעת מדיניות האכיפה והפיקוח, הנפקת אישורים מוקדמים לייבוא מזון וקיום קשרי גומלין יזומים והדדיים עם מגוון גורמים שונים בארץ ובעולם. 

מנגד, המערך הארצי לבריאות הסביבה עוסק בהיבטים הנוגעים לבריאות האדם ומושפעים מגורמים סביבתיים, תברואתיים, ביולוגיים, כימיים או פיזיים, שעלולים להוביל למפגע פוטנציאלי.