חולמים לפתוח בית קפה שכונתי קטן? קונדיטוריה? מסעדה? נזקקים לסיוע וליווי בהתנהלות מול גופי הרישוי העירוניים למיניהם ונותני האישור הממשלתיים? מחברת ביולב לבטיחות מזון ומעבדות מציינים שהחוק לרישוי כמו רישוי לעסקים להסדיר את התנאים למתן רישיון עסק לכל סוגי העיסוקים הקיימים, בהם עיסוקים בעלי זיקה כלשהי ישירה או עקיפה לתחום המזון.
ראוי להבהיר שעיסוק ללא היתר זמני או רישיון בר תוקף, כמו גם אי קיום התנאים והתקנות, כל אלו מוגדרים כעבירות על החוק שהעונשים עליהן יכולים לנוע בטווח שבין קנסות כבדים וסגירת בית העסק ועד למאסר בפועל לתקופה של 18 חודשים. יתירה מכך, חשוב לדעת שהגשת בקשות ל"רישוי לעסקים" אינן גושפנקה לכך שאפשר להריץ את בית העסק ולהתחיל בפעילות יצרנית.
יחד עם זאת, ההליך הביורוקרטי ל"רישוי לעסקים" איננו פשוט וקצר, ובפרט כשהדבר קשור לעסקי המזון, מאחר וקבלת ההיתר מותנה בדרישות רבות, שחלק מהן מסווגות ככלליות בעוד אחרות נקבעות לפי סוג העסק. לזה מתווספת העובדה שההליך כרוך בבדיקות קפדניות הן של הניירת והן בדיקות בשטח על מנת לוודא עמידה בתנאים.
הבדיקות מתקיימות הן על ידי נותני האישור הממשלתיים (כגון משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד החקלאות, משטרת ישראל, רשות הכבאות וההצלה וכן הלאה) והן על ידי גופי רישוי המוניציפליים שאישורם נדרש (בהם האגף לתכנון הנדסי וגם רישוי עסקים, המחלקה לביקורת עסקים, אגף התברואה, מורשה נגישות עירוני ועוד). אין עוררין על כך שמדובר בתהליך מסורבל ומתיש, לא כל שכן כשהוא מתנהל לא נכון.
באופן כללי, כל מי שמתכנן לפתוח עסק בתחום המזון, מוטב לו להיוועץ בחברה המתמחה בהליך עוד לפני שכירתו או רכישתו של הנכס הצפוי לשמש את בית העסק העתידי, זאת על מנת להבטיח מראש שהשימוש המתוכנן בנכס איננו חורג מההיתר. התהליך לקבלת רישוי לעסקים מתחיל בבדיקתו של הנכס הפוטנציאלי מבחינת סוג השימוש המותר בו על פי תכנית בניין עיר (תב"ע) המקומית ובהיתר הבנייה.
בדיקה זו נערכת באמצעות הגשת בקשה לקבלת מידע מקדמי, והיא נועדה למנוע מראש תרחישים של רכישת נכסים שאין להם היתר לשימוש המתוכנן, כמו פתיחת מאפיה באזור בו התב"ע מייעדת למגורים בלבד. השלבים הבאים כוללים הכנת תכניות אדריכליות העומדות בדרישות והתקנות של גורמי הרישוי והגשתן בצירוף המסמכים הרלוונטיים. הבקשה נבחנת על ידי גורמי הרישוי שמחליטים האם לאשרה ובאילו תנאים.
מתכננים לפתוח מסעדה? מאפיה? סניף חדש לרשת מזון קיימת? לערוך שינוי פיזי בבית העסק? לשנות בעלות? כול אלו דורשים רישוי עסקים. אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מסבירים שקיימים
כ- 100 תחומי עיסוק שונים שחוק רישוי עסקים מגדיר כטעוני רישוי ומחויבים בקבלת רישיון להפעלת העסק מטעם הרשויות תחומי העיסוק השונים מסווגים בתקנות רישוי עסקים על פי קטגוריות.
הקטגוריות הללו כוללות עסקים בתחומי הבריאות, רוקחות וקוסמטיקה, דלק ואנרגיה, חקלאות ובעלי חיים, רכב ותעבורה, מזון וכן הלאה. קטגוריית המזון כוללת בתוכה את כול סוגי בתי האוכל למיניהם וכול בתי העסק לייצור ו\או מכירת מצרכי ומוצרי מזון או כאלו שיש בהם שירותי האכלה, ובכלל זה, בתי קפה, מסעדות, מזנונים, מפעלים לייצור מזון, אולמי שמחות ואירועים, בתי הארחה וכיוצא בזה.
הרשות המקומית היא הגוף האמון על רישוי עסקים ובסמכותה להנפיק רישיון לעסק. קבלת הרישיון לבית עסק מותנית ברשימת תנאים, שחלקם של גורמי הרישוי שברשות המקומית (כמו אגף התכנון והבנייה) וחלקם של השלטון המרכזי ומשרדי ממשלה.
ברשימה זו נמנים המשרד להגנת הסביבה (איכות סביבה נאותה ומניעת מפגעים מטרדים), משרד הבריאות (בריאות הציבור ותנאי תברואה נאותים), משרד החקלאות (מניעת זיהום המים או סכנה להידבקות במחלות), משרד העבודה (סביבת עבודה בטוחה ובטיחות העובדים).
גורמי רישוי נוספים הם המשטרה (הסדרי בטיחות ומניעת סכנה לשלום הציבור מפעילות עבריינית או פח"ע), והרשות הארצית לכבאות והצלה (הסדרי בטיחות נאותים למניעת התלקחות של דלֵקות ודרכי מילוט במקרים של סכנה). התהליך להנפקת האישור נעשה תיאום בין גורמי הרישוי שברשות המקומית לבין כל נותני האישור במשרדי הממשלה.
מבית חברת ביולב מציינים שמאחר וההליך לרישוי עסקים הנו מורכב ומעורבים בו גורמים מוניציפליים ושלטוניים רבים, מוטב להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום, ובפרט כשהדבר נוגע לעסקים בענף המזון. הליך הרישוי הנו רב שלבי וכולל כמה שלבים עיקריים, כשהראשון שבהם הוא קבלת מידע מקדמי מרשות הרישוי.
מדובר בשלב שאיננו בגדר חובה, אך מוטב שלא לדלג עליו, שכן הוא עשוי לחסוך זמן וכסף רב. השלב הבא הוא הכנת תכניות עסק ומסמכי בקשה בידי בעל מקצוע מוסמך, והגשתם לאגף לרישוי עסקים שברשות המקומית. הרשות המקומית מפנה את הבקשה לנותני האישור, ואלו בוחנים את הבקשה על כול היבטיה, עורכים ביקורות בעסק ומציינים הערות, ליקויים ותנאים מוקדמים. רישיון העסק מוענק רק לאחר תיקון כל הליקויים ועמידה בכל התנאים.
חטיבת HACCP
02-5841106
meitalc@biolab-chemicals.com
ביולב | מעבדות מזון | מעבדות מים | ליגיונלה | יועץ מזון | רישוי עסקים | תכנון מסעדה | תכנון מטבחים | בטיחות מזון | משרד הבריאות | ייעוץ מזון | אבטחת איכות או הבטחת איכות | HACCP | בדיקות מזון | בקרת איכות מזון | אבטחת איכות מזון | מעבדה מיקרוביולוגית | תכנון מטבחים מוסדיים | הוראות בטיחות במטבחים | בטיחות ואבטחת מזון | תכנון מטבחים למסעדות | בטיחות מזון ומעבדות | אספקת שירותי בטיחות מזון | תכנון מטבחים למלונות | תכנון מטבחים לקייטרינג | מעבדת בטיחות מזון | בדיקות איכות | מחלקת רישוי עסקים | איכות מזון | אבטחת איכות | רישיון עסק | רישיון לעסק | רישוי לעסקים | רישיון עסק למסעדה | מאמרים | מפת אתר
חטיבת HACCP | | משרד: 02-5841106 נייד: 050-8489851 | | meitalc@biolab-chemicals.com |