איכות מזון בהתאם לצו הפיקוח על שירותים ומצרכים

 

איכות מזוןצו הפיקוח על שירותים ומצרכים (איכות מזון) שנחקק בשנת תשי"ח-1958 קובע: "אדם לא ייצר ולא יעביר מזון או חומר המשמש לייצור מאכל או משקה לאדם אחר בשום דרך במידה ומדובר בתנאי הובלה או החסנה בלתי סניטריים או מזון מזיק, מזוהם, ארסי או שאינו ראוי לצריכת אדם, אם בשל שאיכותו נפגמה או שנתקלקל מסיבה כלשהי, ואם בשל שחסר בו חומר שצריך להימצא בו או שנתווסף אליו חומר שאינו צריך להימצא בו".

יחד עם זאת, על אף הצו לפיקוח על שירותים ומצרכים, בישראל לא היה קיים במהלך שנים רבות הליך מקובל שיתווה את הנהלים לאכיפת החוק בכל הנוגע לאיכות המזון ותקינותו.

 

הפיקוח והבקרה על איכות מזון מטעם שירות המזון הארצי


בשנים האחרונות חל שינוי מהותי בקרב מודעותו של הציבור כמו גם בקרב הארגונים העוסקים בתעשיית המזון בכל הקשור לאיכות המזון, והצרכנים דורשים שהמזון המובא אל פיהם יעמוד בקריטריונים.

 

 

איכות מזון משמעו תנאי ייצור נאותים, היגיינה וקידום מצוינות בבריאות, והדבר חייב את הקמתו של גורם מרכזי אשר יתווה את הסטנדרטים התברואיים והבריאותיים בכל שלב בשרשרת אספקת המזון.

כיום נמצא הפיקוח על איכות מזון ובטיחותו תחת סמכותם של מספר משרדים ממשלתיים שביניהם משרד הבריאות, משרד התעשייה והמסחר, משרד החקלאות וכן הרשויות המוניציפאליות האמונות על אכיפת הפיקוח על המזון ורישוי עסקים, כשאחד מהיעדים האסטרטגיים של הגופים הללו הוא הטמעת מחויבותם יצרני המזון, המשווקים והיבואנים לבדיקת איכות המוצרים בפיקוח עצמי תחת בקרה והנחיות מטעם שירות המזון הארצי.

 

איכות המזון בהיבטים מיקרוביאליים, כימיים ופיזיים


המדיניות הנוגעת אל איכות מזון בישראל כיום כוללת מנגנון אכיפה יעיל, סמכותי ומרתיע, המחייב עמידה בסטנדרטים מחמירים הקבועים בחוק. התחומים בהם יישנה אכיפה מתייחסים להיבטים מיקרוביאליים, כימיים ופיזיים, החל מהתאמת מטבחים לתקנים והכשרת צוותים מקצועיים וכלה בנטילת דגימות מזון למעבדות, ניתוח הממצאים וייעוץ בתיקון הליקויים שנתגלו.

 

אחת מן החברות המתמחות בתחום איכות מזון ובטיחותו היא ביולב בע"מ, אשר פועלת בענף מעל לארבעים שנה. חברת ביולב מחזיקה מעבדות מתקדמות למיקרוביולוגיה המעניקות מעטפת שירותים רחבה המותאמת לדרישות משרד הבריאות כגון בדיקות מיקרוביאליות ובדיקת מזון אשר נחשד בגרימה להרעלה, בדיקת ערכים תזונתיים וחיי מדף לצורך סימון המזון, וכן סיוע בהקמת מערך כולל של אמצעים הנדרשים לאבטחת המזון.