רישוי לעסקים: המדריך לקבלת רישיון עסק בתחום המזון

 

מתכננים לפתוח מסעדה? מאפייה? שירותי קייטרינג? נדרשים לחדש את רישיון העסק? נזקקים ליד מכוונת בהתנהלות אל מול הרשויות השונות ומשרד הבריאות? החוק ל "רישוי לעסקים" משנת תשכ"ח 1968 מסדיר את התנאים לקבלת רישיון עסק עבור כל סוגי העיסוקים הקיימים, לרבות אלו הקשורים ישירות או בעקיפין לתחום המזון.

אנשי הצוות המקצועי מבית חברת ביולב מדגישים שעיסוק ללא רישיון בר תוקף או היתר זמני, ו\או אי קיום התקנות והתנאים מוגדר בחוק כעבירה חמורה, שהעונשים עליה נעים בין קנסות כבדים למאסר בפועל לתקופה עד 18 חודשים. מעבר לכך, חשוב לדעת גם שהגשת בקשה לרישיון עסק איננה מהווה גושפנקה לכך שניתן להתחיל בפעילות יצרנית.

 

דרישות ותקנות מטעם גופי רישוי עירוניים ונותני האישור הממשלתיים

 

התהליך הביורוקרטי הכרוך ברישוי כמו רישוי לעסקים ידוע כמסורבל וארוך, ובפרט כשהדבר נוגע לתחום המזון, אם בעקבות רישוי לעסקיםהדרישות הרבות, שחלקן כלליות וחלקן נקבעות בהתאם לסוג העסק, ואם בעקבות הבדיקות הקפדניות של הניירת ובשטח.

הבדיקות הללו המתבצעות הן מטעמם של גופי רישוי עירוניים שאישורם נדרש (האגף לרישוי עסקים ותכנון הנדסי, אגף התברואה, המחלקה לביקורת עסקים, מורשה נגישות עירוני וכן הלאה), והן מטעמם של נותני האישור הממשלתיים (בהם משרד הבריאות, משרד החקלאות, המשרד לאיכות הסביבה, רשות כבאות והצלה, משטרת ישראל ועוד).

מדובר בתהליך שעשוי לא פעם להתיש ולייגע, לא כל שכן אם הוא מתנהל באופן לא נכון. לפיכך, כל מי שמתעתד לפתוח בית עסק בתחום המזון, מומלץ שייוועץ באנשי מקצוע המתמחים בהליך עוד בטרם רכישתו או שכירתו של הנכס הפוטנציאלי.

 

השלבים בתהליך לקבלת רישוי לעסקים

 

התהליך הכרוך בקבלת רישוי לעסקים הנו רב שלבי ומתחיל בבדיקת הנכס הפוטנציאלי שעתיד לשמש את בית העסק ובדיקת סוג הפעילות המותרת בו על פי חוק על ידי הגשת בקשה למידע מקדמי. מחברת ביולב מציינים שיישנו מספר לא מבוטל של נכסים שאינם מיועדים לשימוש המתוכנן בהם כפי שהותרו בהיתר הבנייה או המטרה שהוגדרה להם בתב"ע המקומית (תכנית בניין עיר), כמו לדוגמה פתיחת מסעדה באזור בו המבנים מיועדים למגורים בלבד.

השלב הבא כולל את תכנון בית העסק והכנת תכניות אדריכליות בהתאם לתקנות והדרישות של גורמי הרישוי, כשלאחר מכן יש להגיש בקשה לרישיון עסק בצירוף המסמכים הרלוונטיים. גורמי הרישוי בוחנים את הבקשה מכל כיוון והיבט ומגיעים להחלטה האם לאשר את הבקשה, להנפיק או להתנות את הרישיון בכפוף לתנאים מסוימים, או לסרב לבקשה עם פירוט הליקויים.